Gratis bezorging vanaf €50
Voor 23:59 besteld, morgen in huis
30 dagen op zicht
Je bent hier:
  1. home
  2. >
  3. alle blogs
  4. >
  5. SUP blogs
  6. >
  7. De perfecte sup outfit

De perfecte sup outfit

← shop hier je sup outfit

De perfecte sup outfit

Naast je sup en een peddel is het natuurlijk ook handig om te weten wat je aan moet trekken op een sup. Aan de hand van de seizoenen adviseren we je wat de beste keuzes zijn. Zo ga jij altijd met de juiste kleding het water op.

Zwemvest of reddingsvest voor het suppen

Net als de airbags in je auto hoop je ook je zwemvest of reddingsvest nooit nodig te hebben. Maar zaken als onverwachtse weeromslag, sterke stroming, een ongelukje of blessure liggen op de loer. Daarom is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Zo zijn er gemakkelijke (neopreen) zwemvesten met 50N drijfvermogen. Dit zijn zogenaamde zwemvesten ofwel drijfhulpen. Deze vesten houden je boven water en zorgen ook dat je een hogere waterpositie hebt wat dan weer ideaal is als je op je sup moet klimmen. Populairder dan de vesten die altijd drijfvermogen hebben, zijn de zogenaamde pocket vesten. Dit zijn heuptasjes waar een opblaasbaar vest in zit zoals je ze bijvoorbeeld ook in vliegtuigen ziet. Door aan het koordje te trekken blaast het vest op. Na gebruik dien je de cilinder van het vest te vervangen en dan is het vest weer her te gebruiken.

sup kleding

De zomer (juni, juli en augustus)

In de zomer komen de meeste sups tevoorschijn. Dit is ook direct het gemakkelijkste seizoen voor wat betreft de kleding. Met een paar basis kledingstukken dek je de gehele lading. Wat, ongeacht het seizoen, niet weg te denken is, is een goede set waterschoenen. Er zijn zelfs speciale sneakers die je thuis al aan trekt en draagt tot je weer terug bent. De sneakers zijn waterdoorlatend en snel drogend voor het geval je in het water valt. Een goede suplegging, sport-, of swimshort, of zwembroek is meer dan prima voor de warme dagen. Wat we wel nadrukkelijk adviseren is om daarop een lycra ofwel rash guard te dragen. Dit zijn sneldrogende T-shirts welke veelal een UVPF van 50 hebben (factor 50 bescherming tegen de zon.) Dat scheelt een hoop smeren en is beter voor je huid. Zeker op open water is er geen schaduw te bekennen. Voor de mindere dagen in de zomer is het handig om een shorty wetsuit of het onderdeel van een long john aan te schaffen. Zo kun je ook prima het water op met temperaturen van rond de 20 graden.

Voor-, en najaar (april & mei – september, oktober en november)

In het voorjaar en najaar wordt het al meer persoonlijk. Zelf zijn we voorstander om te werken met laagjes zodat je wat uit kunt trekken als de zon doorbreekt of wat extra aan kunt trekken als er een windje opsteekt. Wederom van onder naar boven starten we met een set goede waterschoenen. Voor de benen kan een neopreen legging volstaan maar een onderpak van een Long john is wat praktischer. Deze bestaat uit één geheel met je romp waardoor je minder last hebt van afzakken of opkruipen van kledingstukken. Over het onderpak van de long john kun je kiezen voor een (bijpassend) neopreen jasje. Grote voordeel van een extra laag neopreen is dat het de warmte beter vast houdt bij te water raken. Wat ook kan is dat je het jasje vervangt voor een windstopper. Voordeel hiervan is dat het wat meer bewegingsvrijheid geeft en op de sup vaak volstaat. In het water biedt dit wel minder bescherming tegen de kou.

sup kleding

De winter (december tot en met maart)

De winter kan erg grillig zijn maar ook zo mooi. Denk aan het peddelen op langzaam stromend water terwijl het landschap volledig wit is of die mooie windstille winterdag met een strak blauwe lucht. Met de juiste outfit is dit geen enkel probleem. Aan je voeten een goede set waterschoenen, dat kan een sneaker model zijn met een neopreen sok, of een dikke surfboot. Een volledige wetsuit van 4/3 of 5/3mm is deze dagen een absolute must. Mocht je te water gaan houden deze pakken voldoende warmte vast om veilig en comfortabel thuis te komen. Er wordt ook nog wel eens over droogpakken gesproken maar deze bieden in de basis geen warmte. Daardoor moet je nog altijd met (thermo)kleding aan de slag in je droogpak. Bescherm je handen met een goede neopreen handschoen. Hier volstaat een dikte van 2 of 3mm. Tot slot, wat veel mensen niet beseffen is dat je via je hoofd veel warmte verliest. Een gewone muts voorkomt dit, totdat hij nat wordt. Daarom geven we de voorkeur aan een volledig neopreen hood of neopreen beanie. De beanie is een muts van neopreen. Als deze nat is, behoudt hij alsnog zijn isolerende werking.

Je favoriete supoutfit passen

Wil je jou favoriete supoutift passen? In onze supstore hebben we het gehele jaar een ruim assortiment op voorraad en staan onze experts voor je klaar om je van het beste advies te voorzien.

sup kleding